Wij gaan verhuizen naar “Het Klooster” in Kloosterburen!
GEDICHT
In de bereidheid ontstaat het pad
het pad wat we hebben te gaan
of we het nu zelf kiezen of dat we gekozen worden
binnen en buiten vallen samen
als ‘n kracht van het grotere geheel
meervoud van zijn
wordt gezocht wat zó graag gevonden wilde worden
dat vraagt om
vertrouwen te durven
overgave te zijn
ook al loopt de weg soms langs de rafelige randen van het bestaan
angst eraf te vallen
pijn die ontstaat
geeft de leerlijn van wording aan
dit aangaan schept lef
is essentieel voor het verkrijgen van eigenheid
om te gaan worden die je ten diepste bent
dat geeft ruimte aan de verbinding
kust de vrijheid
heeft de LIEFDE lief
Dit reisproces vraagt om openheid
zelfreflectie op cruciale momenten
ooit vertrokken we ieder vanuit ons eigen thuis
de bereidheid om werkelijk te ontmoeten
met alle gevolgen die daarin aanwezig zijn
elk risico aan te gaan
niets uit te sluiten
te kijken tot ogen in duisternis ontsluierd worden
doofheid zich laat horen na een lange roep
dit aangaan heeft ons zó verbonden
dat we bereid zijn om samen
het klooster te betreden
onze verbinding bevestigen
ieder vanuit onze eigen eigenheid
om meervoud van zijn te delen
MEERVOUD VAN ZIJN
te delen
met eenieder die bij ons komt
zodat LIEFDE nooit ophoudt te bestaan
deze beseffende kracht die ons voortstuwt
aarde vruchtbaar laten gedijen
vanuit het diepe respect voor aanwezigheid
verbonden vanuit vrijheid en wijsheid
maar bovenal door
EENVOUD VAN ZIJN
te koesteren
dit vraagt om leraar- en leerlingschap
dat is wat we eenieder willen geven
van eenieder graag ontvangen
in het Klooster van Kloosterburen.
wees welkom in de
HERBERG VAN ZIJN!
Marlies
“Het Klooster” wordt een centrum voor ontwikkeling, opleiding, herstel, stilte en persoonlijke groei.
“SHERPA” WORDT EEN ONDERDEEL VAN “HET KLOOSTER”, omdat we als “Het Klooster” een breder aanbod kunnen aanbieden dan dat we tot nu toe binnen onze mogelijkheden hadden.Wij begrijpen dat voor mensen die dichtbij ons staan (ook voor onszelf), dit even schrikken is, dat we zoveel verder weg gaan wonen en werken: 2 uur reizen. Hieronder zullen we uitleggen waarom we tot deze keuze gekomen zijn.Naast onze eigen programma’s zullen we vooral in het begin faciliterend zijn.
Je kunt bij ons terecht als individu, als gezin, maar ook als je met een kleine- of grote groep een ruimte zoekt om een programma bij ons te komen draaien. Want bij het klooster is ook een schoolgebouw met 5 lokalen die dienen voor conferenties, vergaderingen, trainingen enz.
Als zzp-er, als bedrijf, als instelling, als gemeente kun je bij ons ruimtes huren!
WE SLUITEN DEZE NIEUWSBRIEF BRIEF AF MET EEN SPECTACULAIRE ACTIE!
WAT HEEFT HET KLOOSTER AAN RUIMTE TE BIEDEN?
- 14 ruime twee persoonskamers met zitje,
- koffie/thee faciliteit, t.v. (indien gewenst) douche en toilet.
- 2 familiekamers voor ongeveer vijf/zes personen ook met eigen douche en toilet.
- De kapel voor stilte, meditatie en gebed (dagelijks) zal ook dienstdoen voor stilte retraite en de spirituele opleidingen die door ons worden gegeven.
- Dagelijks zal er een ochtend- en avondmeditatie zijn voor alle gasten die daarbij willen zijn.
- De oude refter zal dienst doen als eetkamer.
- Het zusterslaapzaaltje naast de kapel, zullen we gaan inrichten als stilte/bibliotheek-ruimte met een grote leestafel en lekkere luie stoelen.
- Een directie-vergaderruimte.
- Coach kamers.
- 3 lokalen voor grote en kleine groepen – maximaal 100 personen.
- Atelier voor klei- schilder- en beeldhouwwerk.
- Raku-vuurplaats.
- Fitness/massage ruimte met toestellen en sauna.
- ’n afgesloten ligweide in de tuin voor de bloteriken onder ons.
- Grote tuin met oude fruitbomen met veel privacy en gezellige zitjes.
- Overdekte tuinkamer.
- Overdekte buiten-rookkamer.
- Terras voor ongeveer 50 personen.
- Vuurplaats (in de toekomst een zweet-hut)
- Kippenhok met een paar kipjes en….. ’n eend, die gaan we zo snel mogelijk bevrijden denk ik.
Naast het faciliteren voor bedrijven, faciliteren we ook aan particulieren. Denk hierbij aan yoga, mindfulness, (bio)dansen, stembevrijding, schrijversweek, creatieve/kunstzinnige groepen, retraites, stilteweek/weekeind, de hei (wad) op dagen, vergaderen, teambuilding, enz.
Ook gezinnen zijn bij ons welkom als vakantieadres of om mee te doen aan een van de programma’s.
Maar je kunt ook individueel bij ons komen, door er gewoon te verblijven, of om de stilte en rust op te zoeken. Bijkomen van bijvoorbeeld een burn-out, herstel van ziekte. We willen graag een herberg zijn voor de zoekende-, herstellende-, gezonde-, vragende-, ontspanning zoekende-, de buitenmens…
Of je komt gewoon omdat je het fijn vindt, om er even tussenuit te zijn en/of mee te werken.
Er is ook de mogelijkheid om het hele klooster af te huren, denk aan ’n bruiloft of reünie.
Zelfs de Koninklijke familie heeft in het verleden het klooster afgehuurd voor ’n weekeind wadlopen.
Je kunt als je dat wenst bij ons trouwen, zowel voor een wettelijk- als spiritueel huwelijk! (Ik ben aan het onderzoeken om ‘n wettelijk beëdigde trouwambtenaar van de burgerlijk stand te worden, een BABS)
Geschiedenis
Ergens op het platteland van de provincie Groningen werd in 1175 een klooster gebouwd. Dat werd in de volksmond het Oldeklooster genoemd, omdat in 1204 er een nieuw klooster werd gesticht, dat naast het andere klooster werd gebouwd, het Nijenklooster.
De kloosters werden dus buren van elkaar. Hoewel de oude kloosters er niet meer zijn, kreeg dit dorp door deze kloosters wel haar naam; KLOOSTERBUREN.
Beide kloosters zijn niet meer, maar op dezelfde plek werd in het begin van de vorige eeuw een nieuw klooster gesticht door de zusters van het ”Heilige Hart van Jezus”.
Vlak na de tweede wereldoorlog kregen de zusters een school bij het klooster. Een ”bewaarschool’’, zoals dat toen nog heette, waar de zusters op de allerkleinsten pasten en aan de kleuters het allereerste onderwijs gaven, ‘n deel van de school werd gebruikt door de zusters om aan oudere meisjes naailes te geven.
HEDEN, JUNI 2018
Het klooster zoals het er nu staat met moedergebouw en school is ons bezit geworden. Het is door ons aangekocht om ’Sherpa’ en onszelf een eigen definitieve plek te geven! Maar ook een plek om te delen, het niet alleen voor onszelf te houden. Daarvoor is het te groot. We willen delen met anderen die op wat voor een manier dan ook bij ons willen zijn, want dat is onze ultieme droom.
’Sherpa’ zal een onderdeel van het klooster worden, omdat ”Het Klooster” breder wordt dan ’Sherpa’ nu is.
We zijn ongelooflijk blij en dankbaar dat deze aankoop voor ons mogelijk is geworden. We hebben het aangekocht met het idee om te kunnen delen vanuit een coöperatief gedachtengoed.
Na vijf jaar leegstand-beheer wisten we één ding: In het volgende pand willen we niet plotseling ‘’weggestuurd’’ kunnen worden, we zullen op onze volgende plek onze droom gaan realiseren, waar wonen en werken samenvalt!
Tijdens de leegstandbeheer-tijd hebben we flink kunnen sparen om ergens in het land onze droom te kunnen gaan neerzetten, vier jaar hebben we gezocht, twee jaar zeer actief en nu hebben we het gevonden!
Middels deze plek willen we een hemel op aarde te creëren, een breed publiek bereiken, een onderkomen bieden, door een tijdelijk ’thuis’ te zijn, een gezondheids-/opleidingscentrum te worden. Maar ook ‘n locatie waar anderen hun professie kunnen neerzetten, wat wij op maat, zullen faciliteren. Onze grootste droom is een herberg te zijn waar we mensen voor korte of langere tijd kunnen herbergen. Waar mensen kunnen blijven slapen, genieten, zich ontwikkelen, muziek maken, zingen, rusten en werken en dat het dan ook nog een klooster mocht worden, gaat voorbij aan al onze verwachtingen!
(Alhoewel als klein meisje van zes/zeven jaar wist ik, dat… als ik groot zou zijn ik ‘n heel groot huis zou krijgen. Het is geen krijgen geworden maar spiritueel gezien voelt het zeker wel als gekregen. Ik voelde ook dat ik ooit in een klooster zou wonen, ik heb ze nooit aan elkaar gekoppeld tot nu! Als volwassen vrouw is het klooster-/tempel leven altijd een optie voor mij geweest. )
We hebben gezocht naar haalbaarheid en betaalbaarheid. Eerder waren we zes maanden bezig met een ander klooster op een bijzondere prachtige plaats. Het was helemaal af, maar op een of andere manier te af voor ons. Hoe prachtig het klooster en de omgeving ook waren, we voelden diep van binnen hier worden we niet blij.
Toen kwamen er velen boerderijen in de prachtige Achterhoek voorbij met nog meer stallen en de daarbij horende asbest. Afbreken wat je eerst gekocht hebt; alles zou omgebouwd/verbouwd moeten worden. Met jarenlange verbouwingen in het vooruitzicht en zoveel gedoe eromheen, op mijn leeftijd, met het pensioen binnen handbereik, dat vond ik te veel zorg op de nek halen.
Toen vond Inge, al jarenlang internet afspeurend met dit als doel, in januari dit jaar iets waarvan ze tegen me zei, ”als je dit ziet dan ben je verkocht.” Ik zag het en ik was verkocht, maar daarmee was het nog niet gekocht. Vier maanden zijn we aan het zoeken, rekenen, onderhandelen en voelen geweest en het voelde goed, het voelde veilig, geborgen en inspirerend, maar……
Is dit onze plek, hoog in het noorden? Kan Inge -geboren en getogen in Zutphen-, Zutphen loslaten? Kan dit sociale beestje gedijen op het platte weidse land van Groningen, door vele kunstenaars vereeuwigd? De vergezichten, het wad, de zeekraal, de lamsoren, de vette aarde, de stugge Groningers?
We zijn er gaan proef slapen, we hebben er gewandeld, gegeten, rondgesnuffeld, nog eens geslapen, met mensen gesproken, inwoners gesproken, weer geslapen, marktonderzoek gedaan.
We hebben in de verte onze achtertuin zien liggen: Schiermonnikoog, de boot ernaartoe zien vertrekken, de zilte lucht geroken en er vis gegeten. Kortom we hebben alles van alle kanten besnuffeld en bekeken, om erachter te komen hoe het zou zijn om te verhuizen naar een klein dorp (600 inwoners) in het noorden van de provincie Groningen.
We ontdekten dat het een ’open en bewust’ dorp is, met relatief veel kunstenaars, bio-boeren, homostellen, kleine bio B&B ‘s, ‘n maandelijkse vrijdag-borrel bij het plaatselijke antiquariaat, mensen die zich groeperen voelen om gemeenschappelijk voor duurzaamheid te gaan, gezamenlijk in te kopen, sociaal bewogen zijn om het dorp levend te houden. Maar ook mensen die je in je waarde laten, je anders zijn respecteren en open staan voor wat zich aandient, je met rust laten, maar er voor je zijn als er iets is. Waar de jongeren ruimte hebben en krijgen om te puberen en muziek te maken, waar het Carnaval jaarlijks meer dan 5000 bezoekers trekt, die vanuit de uitgestrekte verte over het platteland met praalwagens, Kloosterburen komen binnengereden. Kortom ‘n progressief Gronings dorp. Als het ergens in Groningen kan dan is het hier, in Kloosterburen, 26 kilometer van de Martini toren van de stad Groningen.
Groningen voelt voor veel mensen verder weg dan Zuid- Limburg of zelfs Duitsland. Is dit wel de verstandige keuze, krijgen we de mensen er wel naar toe, kunnen we hier wonen, werken en bovenal gelukkig worden en dit delen met anderen? Hebben we genoeg te bieden om Groningen dichterbij te halen? Gaat het financieel wel lukken, zijn er banken die in onze droom geloven?
De bank gelooft erin en leent ons het benodigde geld en wij zijn er de afgelopen maanden ook in gaan geloven dat dit klooster voor ons is voorbestemd dat we Groningen wat te bieden hebben en Groningen ons, dat Verweggistan dichterbij te halen is!
Het is en blijft natuurlijk een gok, maar we gaan haar nemen! We springen vol vertrouwen in het diepe, we gaan onze lang gekoesterde droom neerzetten in Kloosterburen! Niet geschoten is altijd mis, wie niet waagt, wie niet wint, we gaan onze droom leven!!
Wij willen Groningen dichterbij de rest van Nederland laten komen door de vrouwen die we zijn en door de mogelijkheden en kwaliteiten die we hebben!
Uit ‘’De kracht van het wiel’’ (Sjamanisme)
De kracht van het noorden is:
Spirituele verbinding, voltooiing, wijsheid.
De acceptatie van je talenten en de bereidheid om deze met anderen te delen. Het seizoen van Het Noorden is de winter, dat suggereert dat je een zekere vorm van voltooiing hebt bereikt die je vrede geeft. De verbinding met het Goddelijke blijft groeien en de spirituele aspecten van het leven krijgt een nieuwe betekenis.
, gebedsdiensten, meditatie, de waardering voor de natuur en compassie zijn aspecten van Het Noorden.
De zuivering vindt subtiel van binnen plaats, door de onzichtbare band die ons verbindt met het scheppingswerk, een staat van verlichting.
Hiermee hopen we heel veel mensen te bereiken, die op wat voor een manier dan ook, even of voor langere tijd bij ons willen zijn. Ons aanbod is divers, maar anders dan nu. Het wordt voor ’onze mensen’ geen avondje stilte-kracht, geen meditatieavond, geen zussenfeest of dagje opstellingen neer zetten, geen één op één sessie en daarna weer meteen naar huis.
Het gaat ánders worden dat is zeker, maar we zullen toegankelijk blijven voor iedereen, betaalbaar voor iedereen! De ‘overvloed’ zal een bijdrage moeten leveren aan de minima, zodat we voor eenieder toegankelijk zijn!
We zullen gaan werken met het meewerk principe (Sheva) omdat er in het klooster nog veel moet gebeuren maar ook voor het collectieve gevoel van samen werken en er zijn voor elkaar door ergens bij te horen en samen iets neer te zetten. Je kunt bijvoorbeeld vrijwillig komen tuinieren, koken, kunst maken in het atelier of buiten. Maar dat hoeft allemaal niet, dat mee werken, als jij alleen met jezelf wilt zijn, in stilte of juist niet, alleen of bij het collectief. Het is aan jou hoe jij je tijd bij ons wilt doorbrengen.
We zullen ieder vanuit liefde met een geopend hart en open armen verwelkomen, met welke intentie je ook komt.
Wij geloven dat LIEFDE EEN WERKWOORD is, dat vanuit liefde meer mogelijk is dan we durven denken, dat vrijheid, respect, mededogen én verantwoordelijkheid de beste ingrediënten zijn om in liefde te kunnen zijn! LIEFDE is KRACHT zei de predikant bij het huwelijk van de Prins Harry en Meghan.
Kom je niet alleen, maar met een groep, een groep cursisten bijvoorbeeld, ook dan ben je welkom.
Wij zullen naast het faciliteren aan particulieren (de yogagroep), bedrijven, gemeentes en scholen, t.z.t. ook eigen programma’s gaan aanbieden (zie verderop in deze nieuwsbrief).
Ons plan is t.z.t. naast het faciliteren voor anderen ook opleidingen en cursussen zélf te gaan geven.
Op het gebied van ontwikkeling van spiritualiteit, kunstenaarschap, rituelen, verhalen vertellen, schrijven en doorgeven, over de stille getuigen in je leven. Begeleiding van mensen die hun leiderschap willen leren innemen, door in hun kracht te gaan staan.
Het verzorgen en uitvoeren van de veelzijdigheid van levensthema’s.
Dit alles vanuit het gedachtegoed dat het leven uit vier ontwikkelingspijlers bestaat die ons leven vormgeven; mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel.
- Opleiding systemisch werk (basis).
- Verdiepingsopleiding systemisch werk, na de basis.
- ZIELL opleiding (Zelf Inzicht & Levens Lessen) opleiding tot spiritueel therapeut/genezer.
- ZIEL opleiding Zelf Inzicht & Leiderschap voor bedrijven en particulieren.
- Kennismaken met genezende (Sjamanistische) rituelen.
- Opleiding tot kunstzinnig coachen.
- Opleiding tot helder zien van aura’s, chakra’s, kennismaken met vorige levens.
- Losse communicatie trainingen voor bedrijven, scholen, gemeentes met behulp van
- M.B.T.I., N.L.P., T.A. – Thema weken/weekenden:
- Stilte retraites
- Kunstweek
- Wandelweek, langs het wad en op Schiermonnikoog
- Ayahuasca ceremonie
- Mantra zingen
- Op verhaal komen, verhalen vertellen, rituelen doorgeven, stille getuigen van je leven ontdekken,
- V.V.V. week, ’n week waarin V’s als thema centraal staan denk aan: Vertrouwen, Veiligheid,
- Verbinden, Vrijheid, Verkenning, Vreugde, Verantwoordelijkheid, Verlies, Verlangen,
- Vrouw zijn in jezelf (dat geldt ook voor mannen!)
We zullen vaker een nieuwsbrief uitgeven en misschien ga ik een blog bijhouden om iedereen op de hoogte te brengen van onze ontwikkelingen, programma’s en nieuws. We willen graag veel mensen bereiken, die wij op wat voor een manier dan ook dienstbaar kunnen zijn.
We willen iedereen een warm welkom heten, wie je ook bent, waarvoor je ook komt, wij willen er zijn voor jou/jullie. Natuurlijk wel binnen onze kennis en mogelijkheden.
EENMALIGE ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE EENMALIG.
We willen een Crowdfunding actie starten, die voor beide partijen een goed doel heeft. Tot en met 31 december 2018 kun je ons steunen, door het klooster financieel mee in de lift te zetten. We beginnen zelf middels een aannemer met het vernieuwen en herstellen van het oude leiendak, wat geïsoleerd moet worden en voorzien van zonnepanelen om de huidige energierekening die héél érg hóóg is, omlaag te krijgen en daarmee tevens het milieu te ontlasten!
Daarnaast moet er t.z.t. nog veel gebeuren aan de buiten kozijnen, muren, vloeren, schuur- en verfwerk en daar is veel geld, tijd en menskracht voor nodig.
Daarom starten we met het uitgeven van certificaten; ’Vrienden van Het Klooster’, van € 1.000,- per stuk om ons te steunen. In ruil daarvoor krijg je 24 overnachtingen op basis van een 24 uursverblijf per persoon. Bij ‘n verblijf van één ouder met één kind mag het kind als het nog onder de 13 jaar is gratis mee, kinderen boven 13 jaar gelden als een volwassen personen.
Dit betekent dat je ongeveer 3,5 week bij ons op 24 uur basis kunt verblijven, dit is dus inclusief drie vegetarische maaltijden per dag, koffie/thee de hele dag door. Indien gewenst is er tv op de kamer en in het hele gebouw is er gratis wifi.
Je kiest bijvoorbeeld 24 x 1 nacht verspreid over de jaren of aaneengesloten. Of 12 x ‘n weekeind van 2 nachten, of je brengt elf mensen mee voor ’n weekeind. Je kunt het gebruiken zoals jij het wilt. Dit komt neer op € 41,65 p.p.p.n. Je hebt de beschikking over een eigen kamer met zitje, bureau, eigen douche en toilet. Om enig overzicht te houden en het toch ook voldoende tijd te geven, zijn de certificaten geldig tot 1 januari 2022.
Dus je hebt 3,5 jaar de tijd om je certificaat in te wisselen, zonder tussentijdse kamerprijs prijsverhogingen. Niet gebruikte certificaten zijn na die tijd verlopen en niet inwisselbaar voor geld!
Dit bedrag kun je overmaken op de rekening van Sherpa:
NL61 ABNA 0406 9177 60
onder vermelding van;
Certificaat ’Vrienden van Het klooster’.
EENMALIGE ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE EENMALIGE